Sliedrecht4Kids - venster 1: de schuilplaats
Sliedrecht4Kids - venster 2: geen fouten, maar plannen
Sliedrecht4Kids - venster 3: de boodschap doorgeven

Sliedrecht4Kids is het lespakket over Sliedrecht in de middeleeuwen. Bijna 1000 jaar geleden begon de officiële geschiedenis van het dorp 'Sclidreht'. Het is de tijd van moerasbossen, hard werkende boeren die het land ontginnen, ridders en kastelen en de Sint Elisabethsvloed. Lang geleden werd hier de basis gelegd voor het dorp waar wij nu wonen. Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds sporen van toen. Geschiedenis over je eigen dorp, dat moet je gewoon weten!

Doelgroep
Groep 6 basisonderwijs

Kerndoelen
Mens en samenleving, 36-38 Oriëntatie op jezelf en de wereld, 50-53

Tijdsduur
6 lesuren: drie vensters van elk twee lesuren. Deze kunnen als twee losse lessen of als één geheel gegeven worden.
Sliedrecht4Kids is ontwikkeld door: Edu-Sign

Lesmethode Sliedrecht4Kids

Het doel van het lespakket Sliedrecht4Kids is dat de kinderen de plaatselijke geschiedenis beter leren kennen. Want Sliedrecht is een dorp met geschiedenis. Wie vandaag door het dorp loopt of rijdt, kan zich nauwelijks voorstellen dat hier duizend jaar geleden één groot moerasbos, ‘het Merwedewoud’ lag.

De geschiedenis van Sliedrecht laat zien hoe het er hier in de middeleeuwen uitzag, hoe de mensen leefden en wat ze deden. Het gaat over gewone hardwerkende mensen, maar ook over ridders en kooplieden en de altijd durende strijd tegen het water. Daar, lang geleden, is de basis gelegd voor het Sliedrecht van nu. In het lespakket komt het verleden voor de kinderen tot leven. Zo leren ze dat wij staan op de schouders van onze voorouders.

Sliedrecht4Kids sluit goed aan op het onderwijs over de middeleeuwen. Het speelt zich af in de tijdvakken van ‘Monniken en ridders’ en ‘Steden en staten’.

Het lespakket Sliedrecht4Kids bestaat uit een magazine ‘Sliedrecht’, een lerarenhandleiding, een leerdagboek en een digibordviewer met beeldmateriaal. Alles is digitaal toegankelijk via www.edu-world.nl. Bekijk alle materialen.

Inhoud van het magazine

Venster 1: Sclidreht

Sliedrecht in de middeleeuwen. Ontdek waar het oude Sliedrecht lag en hoe het landschap er toen uitzag.

Venster 2: Kerken en kastelen

De Sliedrechters ruziën met de inwoners van Houweningen over een kerkje. Tol betalen de kooplui bij tolhuis Niemandsvriend en kasteel Crayenstein wordt belegerd.

Venster 3: De dijk bezwijkt

De Sint Elisabethsvloed zet Sliedrecht onder water. De bewoners vluchten naar Oversliedrecht.

1 2 3

Wat kinderen zeggen over Sliedrecht

"Nooit gedacht dat ons dorp zo oud was"
"Zelfs graaf Floris V heeft hier geslapen. Stoer zeg!"
"Lijkt me best spannend om in die tijd te leven"
Meer weten? Lees alle reacties in het gastenboek!

Materialen Sliedrecht4Kids

  • Magazine Sliedrecht
  • Handleiding leraar Sliedrecht4Kids
  • Leerdagboek Sliedrecht4Kids
  • Digibord viewer Sliedrecht4Kids
Magazine Sliedrecht

Magazine 'Sliedrecht in de middeleeuwen'

Het magazine is een rijk geïllustreerde uitgave over de geschiedenis van Sliedrecht in de middeleeuwen. De leerlingen gebruiken het magazine tijdens de les als bronmateriaal of om fijn een verhaal te lezen. De inhoud van het magazine is helemaal afgestemd op het lespakket, maar kan ook afzonderlijk gelezen worden. Bekijk voor meer informatie het voorbeeldhoofdstuk.

Handleiding leraar Sliedrecht4Kids

Handleiding leraar Sliedrecht4Kids

De digitale lerarenhandleiding biedt houvast bij het voorbereiden en geven van de lessen en is toegankelijk via edu-world.nl. De digitale handleiding integreert op slimme wijze de handleiding, het leerdagboek, het magazine en de digibordviewer in één. U bedient alles via uw pc, tablet of smartphone. Het lespakket bestaat uit 3 vensters van elk 2 lesuren. Ieder venster is op dezelfde manier beschreven. Eerst een inhoudelijke introductie, dan de doelen en benodigdheden en vervolgens een gedetailleerde beschrijving van het lesverloop.

De lessen zijn overzichtelijk georganiseerd aan de hand van stappen. Een stap is een onderdeel van de les met een eigen opbouw. Symbolen maken duidelijk wie wat moet doen en wat er wanneer nodig is. Bij de bespreking van leertaken wordt regelmatig verwezen naar antwoordmodellen. Deze zijn als bijlagen opgenomen in de lerarenhandleiding. Deze is ook als PDF beschikbaar. Bekijk voor meer informatie het voorbeeldhoofdstuk.

Leerdagboek Sliedrecht4Kids

Leerdagboek Sliedrecht4Kids

In het leerdagboek verwerken de leerlingen op actieve wijze wat ze leren. Afwisselende leertaken stimuleren de persoonlijke betrokkenheid van de leerlingen. Elke taak kent een vaste opbouw en wordt ondersteun door middel van symbolen. Het leerdagboek is beschikbaar via de digitale lerarenhandleiding of gratis als PDF te bestellen via [email protected]. Bekijk voor meer informatie het voorbeeldhoofdstuk.

Digibord viewer Sliedrecht4Kids

Digibord viewer Edu-World

Sliedrecht4Kids maakt gebruik van de innovatieve webapp Edu-World. Met behulp van de digitale lerarenhandleiding heeft u alles bij de hand. Met één druk op de knop bedient u de digibord viewer en laat u afbeeldingen of clips zien. Ook leertaken voor de leerlingen of achtergrondinformatie, u hebt het direct bij de hand. Edu-World werkt in elke moderne browser en kan gebruikt worden via uw pc, tablet of smartphone. Wel zo gemakkelijk!

Bestellen

Interesse in het lespakket voor uw school? Stuur uw bestelling naar [email protected]